Skip Navigation LinksNieuws

 Nieuws

30-11-2021
Collega’s algemene ziekenhuizen hebben nog geen vooruitzicht op een nieuwe cao.
25-11-2021
De richtlijn is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica (NVKF), in samenwerking met een multidisciplinaire werkgroep.
18-11-2021
We moeten helaas constateren dat standpunten nog ver uiteen liggen. En er is nog maar één onderhandelingsdag, gepland op 8 december 2021. En dat terwijl 200.000 ziekenhuiswerknemers al bijna een half jaar op een nieuwe cao wachten.
10-11-2021
Eerder schreven we over Stichting FWG People (zie magazine 4 2020); een organisatie die onderzoek doet naar de functies in de zorg en op basis van hun bevindingen advies geeft over kernfuncties voor de functiewaardering. Het afgelopen jaar is naar de kernfunctie Beeldvormend/radiotherapeutisch laboranten onderzoek gedaan. Hiervoor zijn HRM, leidinggevenden, praktijkopleiders en MBB'ers van verschillende organisaties geïnterviewd. 1 Oktober jl. zijn de nieuwe kernfunctie gepubliceerd. De NVMBR vraagt zich af; herken jij je in de kaderfunctie?
09-11-2021
Op de afdeling radiologie kom je als MBB’er in contact met de ouders/verzorgers van kinderen en met zwangere patiënten. Voor deze groep is het van belang meer informatie te krijgen over de risico’s rondom ioniserende straling. Maar wat zijn de risico’s ook al weer exact en hoe kun je deze risico’s zodanig uitleggen dat de patiënt/ouders/verzorgers ze ook daadwerkelijk begrijpen?
08-11-2021
Het is pijnlijk duidelijk; jij wordt niet erkend als een essentiële schakel in de zorg. Dat zonder jou geen diagnose wordt gesteld en de vele soorten behandelingen van kanker niet zonder jou uitgevoerd kunnen worden, lijkt men niet te zien. De NVMBR heeft, als vertegenwoordiger van jullie allemaal, daarom op landelijk niveau contact met diverse partijen (o.a. FNV, NVZ, NVAZ, VWS). Om niet meer als 'knoppendrukker' gezien te worden, is het tijd om je te laten zien! Dat doe je niet alleen, dat doen we samen. Kom jij ook in actie?
05-11-2021
Download de winnende poster die speciaal voor deze dag is gemaakt om diegenen in het ziekenhuis die de röntgenfoto of scan maakt of de bestraling uitvoert, in het zonnetje te zetten: de Medische Beeldvormers en Bestralingsdeskundigen (MBB'ers). Download de poster en verspreid deze overal waar je kunt!
04-11-2021
In Den Haag lijken ze drukker met elkaar te zijn dan met ons werk en daarom moeten wij luid en duidelijk van ons laten horen. Al bijna 20.000 leden en sympathisanten van de FNV hebben de petitie voor de onmisbare beroepen al getekend. Dat is heel mooi! Maar heb jij, jouw collega’s, vrienden en familieleden ook al getekend? Vraag ze het meteen even! Want met hoe meer nieuwe mensen we zijn, hoe sterker we staan.
15-10-2021
Op 6 oktober was de derde ronde van het cao-overleg ziekenhuizen. De stemming aan tafel was nuttig. De werkgevers hebben de tijd genomen om na te denken over belangrijke onderwerpen, maar hebben ook aangegeven dat hun ruimte beperkt is. De spanning ligt vooral op het punt van geld. De FNV heeft een aantal punten benadrukt uit de cao-inzet die samen met de medewerkers tot stand is gekomen.
23-09-2021
Yes! De nieuwe datum voor het congres The Future of Medical Imaging and Radiotherapy is bekend 👉 7 & 8 april 2022. Wij kunnen niet wachten. SAVE THE DATE!
17-09-2021
Graag horen we van jullie: Welke initiatieven rondom duurzaamheid er op afdelingen radiologie zijn? Hoe deze activiteiten zijn georganiseerd (bv werkgroep binnen afdeling, overstijgend binnen het ziekenhuis)? Welke goede ideeën er zijn, maar niet van de grond komen? Wat zijn de knelpunten? Welke rol jullie zien voor de NVvR en NVMBR binnen dit thema?
09-09-2021
Getroffen door Corona tijdens je werk? Ook MBB'ers komen in aanmerking voor een eenmalige uitkering van stichting ZWiC (De Stichting Zorg na Werk in Coronazorg).
31-08-2021
​Gezocht: MBB'ers met affiniteit in stralingsbescherming en kwaliteitscontrole die mee willen meewerken aan de leidraad 'loodjascontrole'.
13-08-2021
We hebben recent een mailgroep opgestart voor TMS'ers. In deze groep kan je ervaringen uitwisselen en vragen stellen over alle onderwerpen die bij deze functie horen. Met elkaar weet je tenslotte meer dan alleen. Heb je ook interesse om in deze mailgroep als TMS’er deel te nemen?
02-08-2021
Afgelopen weekend hebben we een storing gehad in de hosting van onze website. Hierdoor was de website niet benaderbaar en is mail niet aangekomen. Vandaag 2-8-2021 zijn aangepassingen gemaakt waardoor einde ochtend het probleem verholpen moet zijn. Heb je een mail gestuurd, dan heb je bericht gehad dat deze niet is aangekomen. Advies is om deze mail opnieuw te versturen. Excuses voor het ongemak.
29-06-2021
Vanwege grote interesse in Artificiële Intelligentie in de radiologie heeft het avondwebinar van 1 oktober een mooi vervolg gekregen. De NVMBR en Siemens Healthineers organiseren gezamenlijk opnieuw maar liefst vier verschillende webinars over dit thema, speciaal voor MBB'ers
03-06-2021
Afgelopen jaar hebben we samen met heel veel partijen samengewerkt aan de Brede Proef Plaszakken. Als resultaat van deze fantastische samenwerking ligt er nu een rapportage met de resultaten. Deze kun je in het bericht vinden net als een samenvatting en infografic.
28-04-2021
De NVMBR participeert in het project Kunstmatige intelligentie voor MBB'ers (KIM). Kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) heeft de laatste jaren de radiologiewereld ingrijpend veranderd. Ook het werk van MBB’ers verandert daardoor sterk. AI wordt namelijk niet alleen ingezet voor beeldherkenning en diagnose, maar bijvoorbeeld ook voor workflow management, voor reconstructie van CT-beelden en voor automatische planning van radiotherapie. Dit onderzoeksproject moet ertoe leiden dat MBB’ers nu en in de toekomst niet alleen verantwoord met AI kunnen omgaan, maar ook een bijdrage kunnen blijven leveren aan de ontwikkeling van het werkveld
25-01-2021
In 2014 heeft het netwerk MRI een voorbeeld MRI screeningsformulier opgesteld. In juni 2020 is de MRI screeningslijst met hulp vanuit werkveld herzien. Doel is om MBB’ers die werkzaam zijn op de MRI handvatten te geven bij het opstellen van de MRI screeningslijst. Deze screeningslijst is bedoeld als leidraad. Iedere organisatie met een MRI kan zelf bepalen welke vragen of gedeelte uit het MRI screeningsformulier relevant zijn voor de werkwijze op de afdeling.
12-01-2021
De NVMBR leden webapp is een webpagina speciaal gemaakt voor weergave op je mobiele telefoon. Maak een snelkoppeling en zet deze op je begin/startscherm van je telefoon. Zo heb je altijd het laatste nieuws bij de hand zonder in te loggen, schrijf je jezelf in voor scholingen of geef je een verhuizing door. Hoe? Dat lees je in de instructie.
11-12-2020
Roet op het gezicht, roet in het eten; een tijd van bezinning. Corona houdt Nederland langer in z'n greep dan gedacht en als gevolg daarvan zijn scholingen geannuleerd. We zullen het anders moeten aanpakken om zo in contact te blijven met jou.
24-11-2020
​De NVMBR maakt deel uit van het REVIVE​-project. We werken samen met de Hogeschool Inholland, Fontys, Hanzehogeschool Groningen, RIVM en de Academie Verloskunde. Het doel ervan is het ontwikkelen van een leidraad en e-learning over röntgenonderzoek om over up-to-date kennis te kunnen beschikken en de juiste communicatie op te starten met de zwangere patiënt. De e-learning is vanaf heden beschikbaar in de digitale leeromgeving van de NVMBR. Voor NVMBR leden levert dit naast handige kennis, ook accreditatiepunten op.​
24-10-2020
​Gisteravond in Hart van Nederland een interview met MBB'ers uit Enschede over de zorgbonus. Dat we als vereniging de petitie hebben aangeboden werd ook aangehaald in het artikel van Hart van Nederland.
10-09-2020
Eind oktober 2020 start de proef met het meegegeven van plaszakken na een CT-scan in de ziekenhuizen Reinier de Graaf, Deventer ziekenhuis, Erasmus MC, Antonius Groep Sneek, Maastricht UMC en Noordwest Ziekenhuis Groep.
02-08-2020
Op het kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid is informatie toegevoegd voor MBB'ers in het ziekenhuis en anderen die beroepsmatig aan EMV van MRI kunnen worden blootgesteld. Samen met MBB'ers MRI uit het veld is de NVMBR betrokken geweest bij het opstellen van de Q&A’s ‘MRI-medewerkers in het ziekenhuis’. Lees verder om de veelgestelde vragen te openen.
31-07-2020
Naar aanleiding van een nieuwsartikel in het Algemeen Dagblad over postmortem radiologie en een vacaturetekst voor het werven van laboranten voor postmortem radiologie heeft het RIVM in opdracht van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingshygiëne (ANVS) onderzocht hoe vaak ziekenhuizen in Nederland radiologische technieken gebruiken bij overledenen. En wat de aanleiding is voor ziekenhuizen om deze technieken te gebruiken. Radiologische technieken kunnen ook worden gebruikt om na het overlijden van een patiënt de doodsoorzaak te onderzoeken. Dit gebeurt al bij forensisch onderzoek om meer informatie te krijgen bij een mogelijk misdrijf. Het is ook een goede manier om nieuwe ziekten, erfelijke ziekten en bijwerkingen van medicijnen beter te begrijpen. De meeste ziekenhuizen gebruiken de technieken nog niet structureel voor wetenschappelijke of diagnostische doeleinden. Lees verder voor de resultaten.
01-07-2020
Vanaf 1 juli 2020 is er een nieuwe set kwaliteitscriteria 2020-2025. Alle geregistreerden - ook die voorlopig nog niet onder die nieuwe set vallen - krijgen vanaf 1 juli de mogelijkheid om alvast de activiteiten van deze nieuwe set van toepassing te laten zijn.
23-04-2020
Wij zijn blij met de voorgenomen samenwerking tussen de NVMBR en LeQuest. Door de Corona crisis en de ‘lock-down’ is het nog duidelijker geworden hoe belangrijk online leren en e-trainen zijn. Deze periode vragen om alternatieve en moderne leermethodieken, nu en in de toekomst. In deze samenwerking worden de inhoudelijke expertise van de NVMBR en de jarenlange ervaring in het ontwikkelen van e-training van LeQuest gebundeld. Hiermee spreken beide partijen de intentie uit om aantrekkelijke trainingen te ontwikkelen waarmee MBB’ers kunnen trainen, toetsen en certificeren om met vertrouwen in het dagelijkse aan de slag te gaan. Met deze samenwerking bereiden de NVMBR en LeQuest zich voor op de toekomst.
08-04-2020
De NVMBR heeft begin maart een vragenlijst uitgezet onder MBB'ers over Artificiële Intelligentie. Slechts een kwart komt AI nog niet tegen in het werk. Er is dan ook een grote behoefte aan bij- en nascholing. De NVMBR gaat de input gebruiken om verder te onderzoeken hoe we het huidige onderwijs en vervolg scholing moeten aanpassen op AI.
31-03-2020
Het RIVM en FNV zijn centrale kanalen waar je terecht kunt voor de laatste informatie over corona. We verwijzen graag door naar deze partijen.