Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
Resultaat Proef plaszakken en handvatten voor implementatie op jouw afdeling
Tag(s):-
Datum:6-1-2022

Resultaten in een notendop

In de Brede Proef Plaszakken hebben patiënten in zes ziekenhuizen na een CT-scan plaszakken mee naar huis gekregen. Plaszakken zorgen ervoor dat er minder röntgencontrastmiddelen in het water terecht komen. In de periode  november 2020 - maart 2021 hebben 9.394 patiënten meegedaan.

Uit de proef blijkt dat patiënten positief zijn over de plaszakken. 85% van de respondenten gebruikte de plaszakken en 95% wil de volgende keer weer plaszakken gebruiken.

Ook de medewerkers zijn positief. Het kost minder tijd dan verwacht, patiënten reageren positiever dan verwacht en de medewerkers vinden het belangrijk en leuk bij te dragen aan minder milieuvervuiling. Uit  tijdsmetingen blijkt dat het toelichten en uitreiken van plaszakken geen extra tijd kost doordat dit tijdens andere handelingen wordt gedaan.

Volgende stap

Diverse ziekenhuizen gaan graag (verder) aan de slag met het uitdelen van de plaszakken. Het rapport biedt aanknopingspunten en praktische tips* om de werkwijze in het eigen ziekenhuis te implementeren. We moedigen iedereen aan de rapportage verder te verspreiden en het gesprek met elkaar aan te gaan.

Het projectteam werkt nu aan een toolbox Deze toolbox bevat de documenten die wij hebben gebruikt tijdens de brede proef, die jou kunnen helpen bij de implementatie in jullie ziekenhuis. We hebben we document in een aantal mappen gecategoriseerd.

  1. Alternatieve handelingsperspectieven – In deze map staat uitleg over de plaszakken als oplossing, maar ook alternatieve oplossingen die er zijn om röntgencontrastmiddelen in water terug te dringen.
  2. Onderzoeksrapporten – In deze map vind je het onderzoeksrapport van de Brede Proef plaszakken, maar ook andere relevante onderzoeksrapporten die meer informatie geven over de inzet van plaszakken.
  3. Presentatie informatiebijeenkomsten – In deze map vind je de presentatie die we hebben gebruikt tijdens de kennisdeling in maart 2021 en zullen we aanvullen met de presentatie die we bij andere bijeenkomsten gebruiken.
  4. Communicatiemiddelen medewerker – In deze map vind je de informatie die wij hebben gebruikt om collega's in de ziekenhuizen te informeren.
  5. Communicatiemiddelen patiënt – In deze map staan alle middelen zoals wij hebben gebruikt tijdens de Brede Proef. Deze middelen zijn nog niet aangepast op basis van de leerlessen uit de Brede Proef
  6. Uitvraag & kosten plaszak – In deze map staan de documenten die wij hebben gebruikt voor inkoop van de plaszakken.
  7. Contactpersonen – Mocht je meer informatie willen of nodig hebben, dan staan in deze map de gegevens die je nodig hebt om de juiste mensen te vinden!
    https://medicijnresten.org —> op het pijltje naar rechts klikken —> op de "goede voorbeelden" links boven klikken —> op "Wat kan ik doen als zorgprofessional" klikken —> onder het kopje "Afval en Zuivering"  en dan "Röntgencontrastmiddelen" staat in de laatste regel "toolbox", als je daar op klikt gaat hij downloaden. 


Deel dit artikel: