Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
Bonusregeling voor zorgmedewerkers: ook voor MBB'ers!
Tag(s):MBB-er    NVMBR    Sociale-Belangen   
Datum:10-8-2020
Vandaag, 10 augustus, heeft de NVMBR een brief gestuurd aan de minister van VWS, Hugo de Jonge, met het verzoek de aangekondigde bonusregeling voor zorgmedewerkers ook voor MBB'ers te laten gelden. Ook aan de NVZ, FNV en NFU zijn brieven met dezelfde strekking gestuurd. 

Onmisbaar
In de eerste uitwerking van het ministerie van de bonusregeling, ‘Contouren voor de regeling voor een bonus voor zorgmedewerkers’ wordt onze beroepsgroep in het geheel niet genoemd. In de afgelopen periode is gebleken dat medische beeldvorming onmisbaar is in het diagnostische proces met betrekking tot deze pandemie. Daarnaast hebben de afdelingen Radiotherapie de gehele periode hun continuzorg geleverd mede onder stressvolle omstandigheden en met risico voor de eigen gezondheid. 

Praktijkvoorbeelden
​Enkele voorbeelden, met dank voor jullie input vanuit de afdelingen: 
  • ​MBB’ers hebben als buddy gewerkt op de SEH.
  • Radiotherapie afdelingen zijn essentiële zorg blijven leveren voor oncologische patiënten.
  • Bij Covid-19 positieve patiënten en verdachte patiënten werden ingezette bestralingsbehandelingen doorgezet en ook gestart indien noodzakelijk. 
  • In het begin van de crisis hadden MBB’ers geen beschikking over PBM’s terwijl er frequent contact, langer dan 3 minuten en vaak binnen 30 cm afstand tot het gelaat was. 
  • MBB’ers hebben een (in)spannende rol gehad bij vele röntgenonderzoeken bij (huisarts)verdenkingen en CT’s voor o.a. klinische patiënten en preoperatieve screening. 
  • MBB’ers hebben ondersteuning geboden op Covid-19 afdelingen en teststraten. 
  • Het maken van een X-thorax op de Covid-19 afdelingen heeft tot dusver een behoorlijke fysieke en mentale impact gehad op de MBB’ers. 
  • In veel organisaties werden X-thorax en (PET) CT-scan (extra) ingezet voor de diagnostiek bij Covid-19. 
  • In de nasleep van de eerste golf en de opstart van de reguliere zorg wordt er hoge werkdruk geconstateerd. De wachtlijsten moeten worden weggewerkt met extra inzet op de avonden en weekenden. 

De inschrijving voor de bonusregeling wordt naar verwachting per 1 oktober geopend. Lees hier de brief.​

Laat jezelf zien
Vergeet ook zelf niet binnen je eigen organisatie de positie van de MBB’er in deze coronacrisis onder de aandacht te brengen.

Deel dit artikel: