Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker loopt verdere vertraging op door de corona-uitbraak.
Tag(s):Sociale-Belangen    NVMBR    MBB-er   
Datum:11-12-2020

​Vertraging Bevolkingsonderzoek

Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker loopt verdere vertraging op door de corona-uitbraak. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ziet zich genoodzaakt de periode tussen twee onderzoeken tijdelijk te verlengen, van twee jaar naar maximaal drie jaar. Het streven om vrouwen van 50 tot 75 jaar iedere twee jaar te onderzoeken werd vorig jaar al niet gehaald door personeelstekorten. Inmiddels zit er gemiddeld 2,5 jaar tussen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat de verlenging van de termijn heeft geadviseerd.

Stop door corona
Het preventieve onderzoek kwam begin dit jaar, tijdens de eerste coronagolf, enige tijd helemaal stil te liggen. In juni werd het weer opgestart, maar door de coronamaatregelen is de capaciteit lager dan voorheen. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van de Medische Oncologie benadrukte; 'Wegblijven patiënten leidt tot meer maatschappelijke kosten' - Zorgvisie​

Capaciteit
Door de problemen zijn grote regionale verschillen ontstaan, aldus het RIVM. Het is onwenselijk dat er minder capaciteit is voor deze onderzoeken. Door de termijn landelijk op te rekken naar eens in de drie jaar, worden die verschillen verkleind. Ook ontstaat zo ruimte om nieuwe medewerkers op te leiden. “Zo wordt er geïnvesteerd in voldoende capaciteit zodat vrouwen op termijn weer met kortere tussenpozen uitgenodigd kunnen worden.”
Deel dit artikel: