Nieuws

Overleg over CAO ziekenhuizen
Tag(s):MBB-er    Sociale-Belangen   
Datum:29-4-2020

De vakbonden FNV, FBZ, NU’91 en CNV hebben overlegd met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Er is gesproken over de situatie voor werknemers onder de cao Ziekenhuizen tijdens de coronacrisis. Onderwerpen zoals beschermingsmiddelen, min-uren en verlof zijn besproken.​

De juiste beschermingsmiddelen 

De overlegpartners konden niet tot een eenduidig beleid komen als het gaat om persoonlijke beschermingsmiddelen. Voor de NVZ gelden de richtlijnen van de RIVM. De ziekenhuiswerkgevers snappen dat de angst onder het zorgpersoneel groot is en dat aanvullende afspraken wel op zijn plaats zouden zijn. Deze aanvullende praktische afspraken moeten op ziekenhuisniveau mogelijk zijn. De zorg over of voldoende beschermingsmiddelen zijn, is nog wel een punt van aandacht bij de revalidatiecentra. Zeker omdat in revalidatie-instellingen de komende tijd veel patiënten worden verwacht die van de IC’s afkomen.

Geen min-uren

De NVZ heeft toegezegd dat afspraken met medewerkers, zoals het gemiddelde aantal uren werken per week/maand, volledig worden nagekomen. Dat betekent betaling van het volledige loon en geen opbouw van min-uren die in een later stadium weer moeten worden ingehaald. Dit kan door middel van passend vervangend werk voor werknemers die nu geen regulier werk hebben. Denk hierbij aan werknemers waarvan de geplande werkzaamheden uitgevallen zijn en zorgwerknemers van wie vakanties geannuleerd zijn en die weer willen werken. 

Cao bij noodvoorzieningen zoals corona-hotel

Werknemers werkzaam in een noodvoorziening gericht op het ontlasten van algemene ziekenhuizen vallen onder de cao Ziekenhuizen als zij werkzaamheden verrichten onder verantwoordelijkheid van een medisch specialist. Dit geldt bijvoorbeeld als je werkt in een hotel dat tijdelijk dienst doet als opvang voor coronapatiënten. 

Verlofuren als het kan opnemen, anders blijven ze langer staan

De zorgvakbonden en de NVZ hebben afspraken gemaakt over het meenemen van verlofdagen 2019/2020 naar volgend jaar als de werknemer deze niet vóór 1 juli 2020 kan opnemen. De termijn voor het wettelijke verlof wordt verlengd: voor 2019 naar 31-12-2020 en het wettelijk verlof voor 2020 naar 31-12-2021. 

Overigens vinden de bonden dat als werknemers verlof hebben, ze dit ook moeten kunnen opnemen. Het ziet ernaar uit dat niet iedereen van zijn vakantie zal kunnen genieten. Maar verlof is belangrijk voor gezond en veilig werken. Voorwaarde is dan wel dat mensen zich volledig van het werk kunnen onttrekken en dat geen sprake is van toch beschikbaar (moeten) zijn. In dat geval zal moeten worden gekeken op welke wijze de medewerker op een later moment van zijn verlof kan genieten.​

Deel dit artikel: