Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
Resultaten Brede proef plaszakken
Tag(s):-
Datum:3-6-2021

Resultaten in een notendop

In de Brede Proef Plaszakken hebben patiënten in zes ziekenhuizen na een CT-scan plaszakken mee naar huis gekregen. Plaszakken zorgen ervoor dat er minder röntgencontrastmiddelen in het water terecht komen. In de periode  november 2020 - maart 2021 hebben 9.394 patiënten meegedaan.

Uit de proef blijkt dat patiënten positief zijn over de plaszakken. 85% van de respondenten gebruikte de plaszakken en 95% wil de volgende keer weer plaszakken gebruiken.

Ook de medewerkers zijn positief. Het kost minder tijd dan verwacht, patiënten reageren positiever dan verwacht en de medewerkers vinden het belangrijk en leuk bij te dragen aan minder milieuvervuiling. Uit  tijdsmetingen blijkt dat het toelichten en uitreiken van plaszakken geen extra tijd kost doordat dit tijdens andere handelingen wordt gedaan.

Volgende stap

Diverse ziekenhuizen gaan graag (verder) aan de slag met het uitdelen van de plaszakken. Het rapport biedt aanknopingspunten en praktische tips* om de werkwijze in het eigen ziekenhuis te implementeren. We moedigen iedereen aan de rapportage verder te verspreiden en het gesprek met elkaar aan te gaan.

Tot slot willen we alle partners waarmee we dit hebben gedaan bedanken voor de steun, eindeloze inzet, enthousiasme en harde werken om samen tot dit mooie resultaat te komen. Dankjulliewel!!

*P.S. Binnenkort verschijnt naast de eindrapportage ook een toolkit op www.medicijnresten.org

Deel dit artikel: