Nieuws

Met spoed gezocht: 5000 prikken. Potentiële superverspreiders binnen ziekenhuizen structureel over het hoofd gezien
Tag(s):MBB-er    NVMBR   
Datum:13-3-2021
Onzichtbare motor
Terwijl steeds meer personen het bericht krijgen dat er een vaccinatie klaar ligt, wordt één essentiële groep van acute zorgverleners structureel over het hoofd gezien door de overheid en veel werkgevers. Dit zijn de zorgverleners werkzaam in de medische beeldvorming en radiotherapie. Deze mensen ken je als je bijvoorbeeld je pols een keer hebt gebroken, een oncologiebehandeling hebt moeten ondergaan of van controles bij een longziekte. Zij zijn nu de onzichtbare motor bij het stellen van de diagnose corona via een röntgenfoto of CT-scan en staan al sinds het begin van de coronacrisis voorop in de frontlinie met hart voor de zaak; de MBB’er. 

Potentiële superverspreiders 
Het is volgens de Nederlandse Vereniging Medische Beeldvorming en Radiotherapie (NVMBR) zorgelijk dat deze groep recent achteraan is gezet om in aanmerking te komen voor een vaccinatie. Binnen het ziekenhuis vormen ze namelijk een spil en door de aard van de werkzaamheden doorkruisen ze op een dag diverse afdelingen, van de IC, naar de kinderafdeling, van de verpleegafdeling naar de spoedeisende hulp. Hun werk is niet beperkt tot één ruimte. Ze komen in contact met verschillende en doorgaans kwetsbare groepen, zoals oncologiepatiënten, te vroeg geboren baby’s, ouderen en zwangeren. Dit betekent een reëel risico op besmetting dwars door het ziekenhuis heen.

Patiëntveiligheid
De NVMBR heeft al sinds het begin van de coronacrisis diverse partijen aangeschreven met het verzoek om de medische beeldvormers de erkenning te geven in de rol die ze spelen tijdens de coronacrisis en daarmee ook gelijk worden behandeld als bijvoorbeeld IC verpleegkundigen. Helaas blijven de overheid, raden van besturen van veel ziekenhuizen, maar ook het Landelijk Netwerk van Acute Zorg van Ernst Kuipers deze groep over het hoofd zien en worden verzoeken van NVMBR op de grote stapel gelegd. Vanuit het perspectief van patiëntveiligheid is het een buitengewoon zorgwekkende zaak dat zij geen voorrang krijgen in het vaccinatieproces. 

Gelijke monniken, gelijke kappen 
Huisartsen, zorgmedewerkers GGZ en zorgmedemerkers gehandicaptenzorg zijn enkele voorbeelden van zorgverleners die, terecht, naar voren zijn getrokken om in aanmerking te komen voor vaccinatie. Argumenten zijn dat zij in direct contact staan met de patiënt en met kwetsbare groepen werken. "Dit is niet anders voor de zorgverleners op een radiologieafdeling, maar zij worden stilletje achteraan de rij geplaatst," aldus de NVMBR.​
Deel dit artikel: