Nieuws

Nieuw wettelijk kader: één beroep en expertisegebieden in de radiodiagnostiek, radiotherapie en nucleaire geneeskunde
Tag(s):MBB-er   
Datum:9-6-2018

Door de snelle ontwikkelingen in het vakgebied van radiodiagnostiek, radiotherapie en nucleaire geneeskunde, sluit de huidige wettelijke omschrijving van de beroepen radiodiagnostisch laborant en radiotherapeutisch laborant niet meer aan op de praktijk. Dit zorgt voor problemen in de samenhang tussen opleiding, beroep en functies. Om die reden komt er een herziening van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Ook wordt de medisch nucleair werker toegevoegd.

Werkgroep
Een werkgroep met vertegenwoordigers van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, de Nederlandse Vereniging Medische Beeldvorming en Radiotherapie, de hbo-opleidingen MBRT, de inservice opleidingen CZO en het werkveld, is in 2017 aan de slag gegaan om de AMvB 551 te herzien. In de AMvB zijn de opleidingseisen voor het beroep vastgelegd. De huidige  AMvB dateert van 1997 en beschrijft alleen nog de radiodiagnostisch en radiotherapeutisch laborant. Doel van de herziening is om de tekst beter aan te laten sluiten bij de praktijk, de tekst toekomstbestendig te maken en om de medisch nucleair werker op te nemen. De afgelopen periode heeft de werkgroep haar achterban geconsulteerd en informatie opgehaald voor herziening van de AMvB.

Naamgeving
Met herziening van de AMvB wordt de beroepsnaam wettelijk vastgelegd. Bij elke beroepsgroep is de naam gelijk aan de opleidingstitel maar dat is in de huidige AMvB niet het geval. De beroepsgroep hanteert de beroepsnaam MBB’er (Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige), in de huidige AMvB zijn de opleidingstitels radiodiagnostisch- en radiotherapeutisch laborant vastgelegd en ontbreekt de opleidingstitel medisch nucleair werker. Door herziening van de AMvB en wettelijke vastlegging, kan nu nog een andere naam worden overwogen door de beroepsgroep. Vanuit de werkgroep is voorgesteld om de internationale term ‘Radiographer’ te overwegen.

De beroepsvereniging legt het vraagstuk over de naamgeving voor aan de beroepsgroep om hierover een beslissing te nemen. Uiteindelijk moeten de naam en omschrijving in de AMvB ertoe leiden dat het beroep toekomstgericht en herkenbaar is voor patiënt,  organisatie en omgeving ondanks verschillen in functies en opleidingsroutes.

Vervolg
Met VWS worden de verdere processtappen afgestemd. De verwachting is dat de herziening van de AMvB dit najaar wordt afgerond. Onderdeel hiervan vormt de bestuurlijke besluitvorming van de betrokken partijen.

Deel dit artikel: