Skip Navigation Linksverenigingsnieuws

Verenigingsnieuws

18-04-2024
De NVMBR is trots om de leidraad periodieke kwaliteitscontrole persoonlijke beschermingsmiddelen te kunnen presenteren. Hier is door de projectgroep hard aan gewerkt. De NCS, de NVS en de NVKF hebben feedback gegeven waardoor er een mooi document ligt. Het bestuur wil iedereen die hier een bijdrage aan heeft geleverd heel hartelijk bedanken!
03-04-2024
Word lid van de NVMBR en ontvang de nieuwsbrieven per email. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van ons verenigingsnieuws. ​Stuur een mail naar info@nvmbr.nl om je aan te melden als lid.
28-02-2024
De nieuwsbrief van februari 2024 is verzonden naar alle NVMBR leden. Wil je de Nieuwsbrief ook ontvangen in de mail? Meld je aan als lid van de NVMBR!​ ​
27-02-2024
Op zoek naar (oud) collega's die in september 1990 gestart zijn met de inservice opleiding voor radiodiagnostisch laborant aan de Hogeschool op de Laan van Scheut in Nijmegen.
16-02-2024
Om te zorgen dat FBZ jou in de toekomst gericht kan informeren, bijvoorbeeld als er cao-resultaten worden bereikt, is het belangrijk dat we weten waar jij werkzaam bent.
09-02-2024
​Als vereniging ondersteunen we onze leden vakinhoudelijk, FBZ zorgt voor de randvoorwaarden. Zo zorgen we er samen voor dat je je werk goed kan doen.
09-02-2024
Ook als MBB-er kan het gebeuren dat je te maken krijgt met problemen op het werk. Je hebt bijvoorbeeld een (dreigend) conflict met je werkgever, een verschil van mening. Hoe ga je hier mee om?
15-12-2023
​Nieuwsbrief december 2023 is verzonden naar alle NVMBR leden. Wil je de Nieuwsbrief ook ontvangen in de mail? Meld je aan als lid van de NVMBR!​​
30-10-2023
​Nieuwsbrief oktober 2023 is verzonden naar alle NVMBR leden. Wil je de Nieuwsbrief ook ontvangen in de mail? Meld je aan als lid van de NVMBR!​
10-10-2023
​Op woensdagavond 29 november 2023 organiseert de NVMBR de Algemene ledenvergadering. De vergadering is hybride. Fysiek op locatie bij de Hanze Hogeschool te Groningen en online. ​Verder informatie en registratie volgt.
06-10-2023
​Nieuwsbrief oktober 2023 is verzonden naar alle NVMBR leden. Wil je de Nieuwsbrief ook ontvangen in de mail? Meld je aan als lid van de NVMBR!
04-08-2023
​Nieuwsbrief juli/augustus 2023 is verzonden naar alle NVMBR leden. Wil je de Nieuwsbrief ook ontvangen in de mail? Meld je aan als lid van de NVMBR!
01-08-2023
Het bestuur wordt vaak door MBB'ers gevraagd wat nou het belang is van een beroepsvereniging. Waarom zouden ze lid moeten zijn van de vereniging en wat doet die vereniging nou voor de individuele MBB'er?
15-05-2023
​​Nieuwsbrief mei 2023 is verzonden naar alle NVMBR leden. Wil je de Nieuwsbrief ook ontvangen in de mail? Meld je aan als lid van de NVMBR!
20-04-2023
Nieuwsbrief april 2023 is verzonden naar alle NVMBR leden. Wil je de Nieuwsbrief ook ontvangen in de mail? Meld je aan als lid van de NVMBR!
27-03-2023
Nieuwsbrief maart 2023 is verzonden naar alle NVMBR leden. Wil je de Nieuwsbrief ook lezen om de vorderingen van het bestuur en alle actieve groepen te kunnen volgen dan kun je de link gebruiken.
24-02-2023
​Nieuwsbrief februari 2023 is verzonden naar alle NVMBR leden. Wil je de Nieuwsbrief ook lezen om de vorderingen van het bestuur en alle actieve groepen te kunnen volgen dan kun je de link gebruiken.
06-01-2023
Namens het nieuwe NVMBR bestuur en in een nieuw jasje! We sturen je hierbij de NVMBR NIEUWSBRIEF 1 2023. Klik op de link om de nieuwsbrief te openen.
10-03-2022
Afgelopen week zijn de eerste ziekenhuizen in buddyteams aan de slag gegaan met het inzetten van plaszakken. De deelnemende ziekenhuizen zijn: Noord West ziekenhuisgroep, MST, Albert Schweitzer, Tjongerschans, Canisius Wilhelmina, St Jansdal, Nij Smellinghe, Maasstad, Laurentius en Alrijne.
06-01-2022
Afgelopen jaar hebben we samen met heel veel partijen samengewerkt aan de Brede Proef Plaszakken. Als resultaat van deze fantastische samenwerking ligt er nu een rapportage met de resultaten en een toolbox om als afdeling aan de slag te gaan. Ook geïnteresseerd om mee te doen? Mail dan naar info@nvmbr.nl
21-12-2021
Op vrijdag 17 december kwamen de vakbonden en werkgever NVZ voor de 6e keer bijeen om tot een nieuwe cao Ziekenhuizen te komen. De meeste verslechteringen die de NVZ eerder voorstelde voor de 200.000 werknemers lijken van tafel. In de hoop om er voor de kerst uit te komen, is een 7e onderhandelingsronde ingelast op vrijdag 24 december.
09-11-2021
Op de afdeling radiologie kom je als MBB’er in contact met de ouders/verzorgers van kinderen en met zwangere patiënten. Voor deze groep is het van belang meer informatie te krijgen over de risico’s rondom ioniserende straling. Maar wat zijn de risico’s ook al weer exact en hoe kun je deze risico’s zodanig uitleggen dat de patiënt/ouders/verzorgers ze ook daadwerkelijk begrijpen?
05-11-2021
Download de winnende poster die speciaal voor deze dag is gemaakt om diegenen in het ziekenhuis die de röntgenfoto of scan maakt of de bestraling uitvoert, in het zonnetje te zetten: de Medische Beeldvormers en Bestralingsdeskundigen (MBB'ers). Download de poster en verspreid deze overal waar je kunt!
17-09-2021
Graag horen we van jullie: Welke initiatieven rondom duurzaamheid er op afdelingen radiologie zijn? Hoe deze activiteiten zijn georganiseerd (bv werkgroep binnen afdeling, overstijgend binnen het ziekenhuis)? Welke goede ideeën er zijn, maar niet van de grond komen? Wat zijn de knelpunten? Welke rol jullie zien voor de NVvR en NVMBR binnen dit thema?
12-01-2021
De NVMBR leden webapp is een webpagina speciaal gemaakt voor weergave op je mobiele telefoon. Maak een snelkoppeling en zet deze op je begin/startscherm van je telefoon. Zo heb je altijd het laatste nieuws bij de hand zonder in te loggen, schrijf je jezelf in voor scholingen of geef je een verhuizing door. Hoe? Dat lees je in de instructie.
02-08-2020
Op het kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid is informatie toegevoegd voor MBB'ers in het ziekenhuis en anderen die beroepsmatig aan EMV van MRI kunnen worden blootgesteld. Samen met MBB'ers MRI uit het veld is de NVMBR betrokken geweest bij het opstellen van de Q&A’s ‘MRI-medewerkers in het ziekenhuis’. Lees verder om de veelgestelde vragen te openen.
23-04-2020
Wij zijn blij met de voorgenomen samenwerking tussen de NVMBR en LeQuest. Door de Corona crisis en de ‘lock-down’ is het nog duidelijker geworden hoe belangrijk online leren en e-trainen zijn. Deze periode vragen om alternatieve en moderne leermethodieken, nu en in de toekomst. In deze samenwerking worden de inhoudelijke expertise van de NVMBR en de jarenlange ervaring in het ontwikkelen van e-training van LeQuest gebundeld. Hiermee spreken beide partijen de intentie uit om aantrekkelijke trainingen te ontwikkelen waarmee MBB’ers kunnen trainen, toetsen en certificeren om met vertrouwen in het dagelijkse aan de slag te gaan. Met deze samenwerking bereiden de NVMBR en LeQuest zich voor op de toekomst.
08-04-2020
De NVMBR heeft begin maart een vragenlijst uitgezet onder MBB'ers over Artificiële Intelligentie. Slechts een kwart komt AI nog niet tegen in het werk. Er is dan ook een grote behoefte aan bij- en nascholing. De NVMBR gaat de input gebruiken om verder te onderzoeken hoe we het huidige onderwijs en vervolg scholing moeten aanpassen op AI.
31-03-2020
Het RIVM en FNV zijn centrale kanalen waar je terecht kunt voor de laatste informatie over corona. We verwijzen graag door naar deze partijen.
30-03-2020
De NVMBR ondersteunt de FNV. Naast onze eigen specfieke enquetes voor MBB'ers, vinden we het ook belangrijk dat centraal voor de zorg een goed beeld ontstaat: Werk jij in een ziekenhuis, universitair medisch centrum of in de ambulancezorg? Vul dan de poll in van de FNV. Kost je hooguit 3 minuten.
20-03-2020
Afgelopen dinsdag 17 maart hebben we naar alle contactpersonen een korte vragenlijst gestuurd met de vraag hoe de situatie is op de afdelingen. Ongeveer de helft heeft op korte termijn al kunnen reageren. Dank hiervoor. Hierbij een eerste beeld van de situatie geschetst door je collega's.
17-03-2020
Voor richtlijnen verwijzen in het kader van het coronavirus verwijzen we graag door naar de informatie die het RIVM beschikbaar stelt. Vind hier handige links naar richtlijnen en informatie inzake het coronavirus
16-03-2020
In verband met maatregelen rondom het coronavirus zijn alle bijeenkomsten, waaronder het NVMBR Voorjaarscongres (VJC20), de opfriscursus Stralingsdeskundigheid en de workshop DEXA, verplaatst.
16-03-2020
Sommige ouders of verzorgenden kunnen de komende periode op hun eigen school of opvang gebruik maken van de kinderopvang, zodat zij zich kunnen inspannen om de samenleving draaiende te houden. Het gaat hier om beroepsgroepen die in de omstandigheden van COVID-19 vragen om continue bezetting. Ook als je een onmisbare functie vervult ten behoeve van een van deze cruciale beroepsgroepen, kun je een beroep doen op de kinderopvang.
06-03-2020
KALCIO Healthcare en de NVMBR gaan samenwerken om het scholingsaanbod voor MBB’ers te verbeteren. Om te zorgen voor een duidelijker en gevarieerder scholingsaanbod voor MBB’ers slaan KALCIO Healthcare en de NVMBR de handen in een. De komende jaren zullen zij samen optrekken om het jaarlijkse programma aan trainingen en symposia beter af te stemmen en naar een hoger niveau te brengen.
05-03-2020
Naar aanleiding van het advies ‘B van Bekwaam’ door de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) hebben alle beroepsverenigingen van beroepen die in art.34 van de Wet BIG geregeld zijn, besloten om collectief op te trekken en een gezamenlijk standpunt in te nemen om te kunnen reageren op de plannen van het ministerie van VWS om de Wet BIG te wijzigen.
27-02-2020
Tijdens de ECR in Wenen is er een programma volledig door de NVMBR georganiseerd: EFRS meets the Netherlands. De NVMBR is als beroepsvereniging aangesloten bij de Europese federatie van beroepsvereniging voor MBB'ers. De EFRS is heel actief voor de beroepsgroep samen met de aangesloten beroepsverenigingen. Lobby op Europees niveau bij de Europese Commissie. De indeling van onze beroepsgroep bij de European Labour Organisation. De EFRS werkt nauw samen met de European Society of Radiologists bij de ontwikkelingen van Europese richtlijnen en standaarden.
12-02-2020
Het programma voor het NVMBR Voorjaarscongres 2020 (VJC20) is rond. Schrijf je nu alvast in om te profiteren van vroegboekkorting! VJC20 bestaat uit een symposium Nucleaire Geneeskunde, MRI, Dagworkshop Echografie hoofd/ hals (7 sweep) en een middagworkshop Evidence Based Practice (15 mei). Op 14 mei vindt de AV plaats met een SD programma.
10-02-2020
De Federatie Medisch Specialisten heeft richtlijnen opgesteld over MRI bij patiënten met een hartklepprothese, annuloplastiekring of mitraclip en over MRI bij patiënten met een cerebrale aneurysma clip.
06-02-2020
MBB’ers met een registratie bij het Kwaliteitsregister Paramedici hoeven niet langer meer verplicht notulen bij te voegen om aan te tonen dat de activiteit Deelname aan Intercollegiaal Overleg is gedaan. Meerdere MBB’ers liepen vast omdat zij geen notulen mogen overleggen van de organisatie. Voor hen is er een oplossing.
17-01-2020
De vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen hadden, na maandenlange acties bij ziekenhuizen, vorige maand een akkoord gesloten. In november was er nog een grote landelijke ziekenhuisstaking, medewerkers eisten een stevige structurele loonsverhoging en betere afspraken over werk- en rusttijden.
09-01-2020
In het laatste deel van januari gaan we over naar een nieuwe gebruikersnaam voor de inlog van Mijn NVMBR. Je gebruikt dan voortaan het bij ons bekende e-mailadres als gebruikersnaam en niet meer het lidnummer. Zodra de wijziging is doorgevoerd in het systeem, dan zie je dit direct in het inlogscherm. Er wordt niet meer gevraagd om een gebruikersnaam, maar om een e-mailadres. We zetten in om de wijziging rond 24 januari door te voeren.
02-01-2020
De NVMBR wenst iedereen een gezond en fijn 2020. Dit jaar is extra speciaal, want de vereniging bestaat 70 jaar! Samen met jullie input vanuit het veld gaan we op naar het 75-jarig jubileum in 2025. NVMBR, voor een mooi beroep.
17-12-2019
Tijdens de AV van 13 november 2019 is de herziening van de Leidraad Veilig werken met MRI vastgesteld. De leidraad is herzien naar aanleiding van een verzoek door leden van de NVMBR. De leidraad staat nu online.
17-12-2019
Tijdens de AV van 13 november 2019 is de herziening van de Leidraad Veilig toedienen van radiofarmaca definitief vastgesteld. Met deze herziening willen we de MBB’ers op de afdelingen Nucleaire Geneeskunde een handreiking geven hoe radiofarmaca veilig toegediend kunnen worden. De leidraad staat nu online
16-12-2019
​Actievoeren loont: ziekenhuismedewerkers krijgen loonsverhoging van minimaal 8%. Na maandenlang actievoeren, meerdere ‘estafettestakingen’ en de eerste landelijke ziekenhuisstaking ooit, zijn door vakbonden FNV Zorg & Welzijn en de andere vakbonden met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) afspraken gemaakt over een nieuwe cao Ziekenhuizen. In het onderhandelaarsakkoord zijn er onder andere afspraken gemaakt over structurele en incidentele loonsverhogingen, rusttijden, toeslagen wanneer je last-minute moet werken en afspraken over eerder stoppen met werken​​​. Het is een voorlopig akkoord. De leden van de vakbonden moeten nog instemmen met het onderhandelingsakkoord.
05-12-2019
De eerste resultaten van de DENSE aanvullende MRI screening bij vrouwen met hoge borstdensiteit studie zijn bekend. De DENSE studie onderzoekt vrouwen met heel dicht borstweefsel (dense aanvullende MRI screening bij vrouwen met hoge borstdensiteit borsten). Deze vrouwen hebben ongeveer twee keer zoveel kans op borstkanker als de ‘gemiddelde’ Nederlandse vrouw
01-11-2019
Voor de zomervakantie is er een landelijke traject gestart om de hoeveelheid geloosde röntgencontrast te verminderen. De NVMBR is gevraagd om inhoudelijk mee te denken.
30-10-2019
Op 20 november is er een landelijke ziekenhuisstaking . De ziekenhuizen geven hiermee gehoor aan de oproep die vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn 17 oktober deden in het kader van het langslepende cao-conflict met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).
17-10-2019
In het Europees Sociaal Handvest staan de grenzen van het collectieve actierecht. Daarin staat dat je als werknemer mag staken als werkgevers en vakbonden het niet eens worden over de inhoud van de cao.
09-10-2019
​In het voorjaar hebben een enquête Werkdruk uitgezet onder onze leden en vakgenoten. Dit naar aanleiding van geluiden vanaf de werkvloer. Er wordt in toenemende mate werkdruk ervaren. De resultaten lees je hier. Misschien heb je een oplossing die gedeeld kan worden met je vakgenoten. We zijn benieuwd.
16-09-2019
De nieuwe set kwaliteitscriteria 2020 – 2025 is bijna klaar om vastgesteld te worden door de leden.
06-06-2019
Op 27 mei heeft het RIVM een rapport gepubliceerd over EMV in arbeidssituaties. Het RIVM heeft in opdracht van het ministerie SZW literatuuronderzoek gedaan naar de vraag of langetermijnblootstelling aan elektromagnetische velden op het werk een verband laat zien met ziekten zoals kanker, ALS, MS, ziekte van Alzheimer. Het onderzoek is een aanvulling op een vergelijkbaar onderzoek in 2015.
06-07-2018
We krijgen veel vragen over hoe de keuze van de twee namen tot stand zijn gekomen.
29-05-2018
Voor de rubriek "Even anders" in het NVMBR magazine zoeken wij opnames met een verhaal.
26-02-2018
​In 2018 wordt de succesvolle training PRI weer gegeven. De training vindt plaats op 2 dagen, tussendoor werkt de cursist aan een opdracht hierbij ondersteund door de docent.
02-02-2018
Het Bs wordt in ons land vanaf 6 februari 2018 vervangen door het nieuwe Besluitbasisveiligheidsnormen stralingsbescherming (Bbs). Nadere uitwerking van voorschriften uit het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming vindt plaats in drie ministeriële regelingen en een ANVS-verordening.
20-06-2017
Heeft de afdeling een afdelingsaccreditatie? Dan is het mogelijk om stralingsveiligheidspunten aan te vragen voor klinische lessen.
02-02-2017
Geregistreerden bij het Kwaliteitsregister Paramedici (KP) hebben toegang tot een eigen digitaal portfolio. Voor het gebruik en onderhoud van het digitaal portfolio worden licentiekosten betaald. Voor sommige diplomageregistreerden geldt dat zij geen actief gebruik maken van het digitaal portfolio.
--
Werknemersorganisaties, FNV, FBZ, CNV en NU’91 hebben op 9 juni jl. geconstateerd dat het na de enorme extra inzet van het ziekenhuispersoneel tijdens de coronacrisis, tijd is terug te gaan naar de reguliere afspraken van de Cao Ziekenhuizen. Dat betekent dat uitzonderingen op arbeidsvoorwaarden en roosters en werktijden niet meer aan de orde zijn.
--
​Nieuwsbrief 9 is verzonden naar alle NVMBR leden. Wil je de Nieuwsbrief ook ontvangen in de mail? Meld je aan als lid van de NVMBR!
--
Meld je aan als lid van de NVMBR om de nieuwsbrieven per email te ontvangen. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de nieuwtjes van onze vereniging. Stuur een email naar info@nvmbr.nl om lid te worden!